Fastigheten är belägen i ett f. d. naturreservat, ett historiskt och naturskönt kulturlandskap, som sträcker sig längs Ekstakusten, en av de kanske vackraste kusterna på ön och med en magisk solnedgång över karlsöarna.

Fastigheten är jordbruksklassad och markarealen är på ca 60 000 kvm,åker, äng med domarring, löv- och tallskog ned till strandvägen och Vavle badstrand. Fastigheten ligger insynsskyddad och i lä för de gotländska vindarna.

Huset har en boyta på ca 220 kvm i 2 1/2 plan med 7 rum kök o badrum.   Nedreplan: stor rymlig hall, pannrum med tvättutrymme o plats för en ev. gästtoalett, badrum, kök med öppen spis, "Sie Matic" köksskåp i bok, öppen planlösning till matsalen. Stor sal med öppen spis, takbjälkar i trä, fönsterdörrar ut till stenträdgården, djupa fönsternischer med blyinfattade rutor.Två sovrum varav ett med öppen spis o litet tvättutrymme.

Övre plan: rymlig atelje med takfönster, stort rum med takaltan och ett litet rum ett halv trappa upp.

Vedbod: två redskapsutrymmen och två enkla rum.

Tvättstuga f.d. med murad skorstensstock.

Jordkällare 

Värme: Värmepump luft/luft, vattenburen el

Vatten: egen brunn

Avlopp: 3-kammarbrunn

 

Under 40-talet byggde konstnär Bror Börjesson sitt medelhavsinspirerade sommarhus "Stenhuset" och som han på två sidor omgärdade med en stenträdgård, ett konstnärligt mästerverk. Av egenartade unika och vackra stenar skulpterade han fram rabatter bänkar, bord och fågelbad.

Bror Börjesson växte upp på ön som fosterbarn. Det sägs att han som nyfödd lämnades på barnbördshuset i Stockholm av en djupt beslöjad kvinna tillsammans med en penningsumma och ett följebrev...."hans namn ska vara Oskar Eugen"....Bror Börjesson pratade aldrig om sin härkomst eller proppsade på att vara någons son. Men sägnen vävde runt honom om kunglig börd... han målade ju så vackert, vackert som en målarprins

 

 

Eksta 10 juli 2018